Stop-Motion

Opdracht

De laatste echte opdracht van de middelbare school is het maken van een stop-motion. Deze stop-motion moet 400 foto's, 10 transformaties, geen concrete verhaallijn bevatten en minimaal 3 achtergronden bevatten met bijfiguren. Daarnaast moest dit worden geïnspireerd op 3 zelf uit te kiezen kunstenaars en kunststroming. Allereerst werd een mood- en een storyboard gemaakt om in kaart te brengen hoe de stop-motion aangepakt moest gaan worden en om inspiratie te krijgen. Daarna moesten wij vele lessen aan de slag om atributen en achtergronden te maken voor de stop-motion. Op het laatst hebben wij een kleine proef-stopmotion gemaakt (ik twee) om het bewerkingsprogramma onder de knie te krijgen en zijn daarna over gegaan op het echte werk. Tot slot moest een presentatie worden gehouden over de film en de totstandkoming daarvan. De volgorde van de presentatie wordt aangehouden bij deze blogpost.

Inhoud van de stop-motion

Het filmpje heet Untitled Stop Motion en gaat over het leven in verhouding tot je omgeving. In het filmpje wordt ervanuit gegaan dat het leven één grote keten is, waarin elke handeling een volgende in beweging zet en alles invloed op elkaar uitoefent. Het leven kan daarom gezien worden als één grote transformatie, omdat er in feite geen begin en einde bestaat.

Transformaties
In de transformaties wordt deze keten zichtbaar gemaakt. Om overzicht te bewaren, wordt er onderscheid gemaakt tusssen twee verschillende transformaties, namelijk hoofd- en bijtransformaties. De hoofdtransformaties laten voornamelijk de keten zien.

Hoofdtransformaties

  1. Hand pakt de deksel en haalt deze van de pot af
  2. Hand haalt het snoepje uit de pot en heeft het een duwtje, waardoor het zich uitrolt
  3. Het touw hapert en wordt gepakt en daarna voortgetrokken door dezelfde hand als gebruikt is in scène 1
  4. De fiets wordt gescheiden van het touw door het papieren vliegtuigje
  5. De fiets valt in het water en valt in brokstukken
  6. De vis komt aanzwemmen en eet een brokstuk
  7. De vis wordt uit het water gevist.

Bijtransformaties

  1. In de eerste scène ligt kaas op de grond en wordt deze opgepakt en meegenomen door de muis, die het vervolgens in scène 2 opeet
  2. In de 2e scène pakt de duif het plastic, vliegt hiermee weg en eet dit op
  3. Brokstukken worden uitgeruimd uit het water, ofwel verdwijnen

Materiaalkeuze
Ik wilde graag een zwart-wit stopmotion maken met een kleine kleuraccent. Om het beeld toch spannend te houden heb ik ervoor gekozen om verschillende soorten materialen te gebruiken, mede om de diversiteit van de wereld te laten zien. Enkele gebruikte materialen zijn: acrylverf, papier, wasco en plastic.

Kunstenaars
De kunstenaars die mij hebben doen inspireren voor deze stopmotion zijn Edgars Romanovskis, Don Stewart en voornamelijk M.C. Escher. Omdat voornamelijk Escher mij heeft doen inspireren voor mijn stopmotion ligt ik Romanovskis en Stewart kort toe en ga daarna over op hem.

  • Romanovskis is een jonge Zwitserse webdesigner die een serie heeft gemaakt van oneindige landschappen. Werk van hem is in mijn moodboard te zien, onderaan de blogpost.
  • Stewart is daarentegen wat ouder en heeft een bachelor of Science gedaan in biologie en kunst in het Verenigd Koninkrijk. Deze combinatie is veelal in zijn werk te zien, waarbij hij beelden combineert om een groter beeld te vormen. Dit leidt tot illusies die in mijn moodboard te zien zijn, onderaan de blogpost.

Escher is geboren in 1998 en komt uit Nederland. Hij was geen ster in school en vond tekenen veel leuker dan leren. Uiteindelijk heeft hij een grafische opleiding gevolgd en is in 1935 verhuist naar Zwitserland, waar hij 5 jaar heeft gewoond. Hierna is hij weer teruggekeerd naar Nederland. In deze periode heeft hij bijna de helft van al zijn symmetrische tekeningen in zijn leven gemaakt. In 1972 overleed Escher.

Kenmerken Escher

Escher onderscheidt zich van tijdgenoten, waardoor hij moeilijk in een stroming te plaatsen is. Hij heeft zijn tekenstijl en techniek zelf ontwikkeld, waardoor zijn stijl uniek is. Evenals zijn karakter is ook zijn werk duaal. Escher probeert namelijk tegenstellingen te weergeven en te verwerken in één beeld. Hierdoor overbrugt hij het gat tussen kunst en wetenschap.

Concrete kenmerken van Eschers werk zijn:

  • Eigenaardig perspectief
  • Regelmatige vlakverdeling
  • Gebruik 2d en 3d
  • Oneindigheid

Hoe komen de kunstenaars terug in mijn stopmotion?

Romanovskis en Stewart komen concreet terug in mijn stopmotion, de vis en de eindscène zijn namelijk op echt werk van hen geïnspireerd. Escher komt voornamelijk terug in het idee achter mijn stopmotion. Dat alles met elkaar in verbinding staat en dat dit leidt tot oneindigheid. Concreet zie je dit terug in mijn stopmotion doordat het snoepje in het begin is geëindigd in de buik van de vis, en waar die vis naartoe gaat? Dat blijft de vraag.

Foto's met toelichting

1. Moodboard
- Edgars Romanovskis: landschappen met vierkante uitgesneden vlakken ervoor - links/midden bovenaan en rechts 
- Don Stewart: illusies door beelden met elkaar te combineren tot een nieuw beeld - vis en schilderspalet / hersenen
- M.C. Escher: transformatie - centraal
 
2. Storyboard
 
3. Oefen stop-motion 1: oefenen met geluid
 
4. Oefen stop-motion 2: oefenen met vergroten / verkleinen en draaiingen
 
5. Eindresultaat: Untitled Stop Motion
 
6. Presentatie
 
~Esmée