Eindopdracht

Opdracht

De vijfde en tevens laatste opdracht van de vierde klas is gelinkt aan de kunststroming het expressionisme. Er moest een schets worden gemaakt, na aanleiding van De Groene Tafel (het schilderij, lees: Sonnenfinsternis), die vervolgens tijdens de PO tijd in de SE week moest worden ingeschilderd. De tijd om deze schets in te schilderen was 1,5 uur. Het schilderij moest minimaal drie personages bevatten en het thema moest aansluiten op het thema van De Groene Tafel. Omdat de opdracht gelinkt is aan het expressionisme, moeten ook kenmerken van deze stroming terug te vinden zijn in het schilderij. Enkele kenmerken zijn: uiting van emoties, deformatie, gebruik van felle kleuren en complementair kleurgebruik.

De Groene Tafel

De Groene Tafel, ofwel de originele titel van het schilderij: Sonnenfinsternis, is geschilderd in 1926 door Grosz. Dit schilderij, zie rechts, is expressionistisch en laat een politiek spel zien. Enkele onderdelen van dit politiek spel licht ik toe. Zo heb je de generaal die verschillende mensen aanstuurt, maar deze mensen hebben zelf geen gezag. Ook heb je de ezel die niets wetend is. Dit dier symboliseert de normale bevolking, zij weten immers niet wat er rondom de tafel wordt besproken. Ook wordt de zon, links boven in de hoek, verduisterd door een dollarteken. Dit symboliseert de macht van de rijkelui. 

Achterliggende gedachte

De achterliggende gedachte, ofwel het thema waar ik mij mee bezig heb gehouden, is de verschillende type mens. Zoals te zien in het bovengenoemde schilderij, bestaat er een scheiding tussen de machthebber(s) en het normale volk. Ook probeer ik een scheiding terug te laten komen, alleen dan tussen de pessimist, realist en de optimist.

Gemaakte keuzes

Bij Achterliggende gedachte noem ik de volgorde pessimist-realist-optimist. Deze volgorde is van links naar recht terug te vinden in mijn eindresultaat. Doordat de stereotyperende pessimist alles donker ziet en negatief naar de wereld kijkt, is hij in elkaar gekropen afgebeeld. Hij ziet hierdoor maar een deel van de wereld: de negatieve kant. Dit verklaart ook de balk voor zijn ogen. Zijn kant in het schilderij is daarom ook -stereotyperend- donker in vergelijking met de rest.

De tweede personage, dus de realist, is daarentegen neutraal afgebeeld. Dit is te zien aan de diversiteit aan kleuren die zijn gebruikt voor de personage. Doordat hij vóór (zie hoofd) maar ook in de achtergrond (zie benen) van het schilderij is verwerkt, kijkt hij op twee manieren tegen de wereld aan. Dit zorgt voor een realistische kijk op de wereld en maakt hem een realist.

De derde en laatste personage is de optimist. De personage is volop aan het feesten en aan het genieten. Door de glimlach op het gezicht en het kleurgebruik is te zien dat zij het leven positief inziet. De kleuren die voor deze personage zijn gebruikt, zijn namelijk eentonig maar fel en complentair. Ook is de explosie aan kleuren rondom de optimist niet te missen.

Foto's met toelichting

1. Schets

2. Eindresultaat

3. Close-up 

~Esmée